500 milyon yılda üretilecek proteini saatler içinde üretti

Araştırmacılar, bu yeni proteinin EsmGFP adını verdikleri yeşil floresan protein olduğunu ve doğada mercanlar ile denizanalarında görülen parıltılı proteinlere benzediğini belirtiyor. Bu keşfin, özellikle yeni ilaç geliştirme çalışmalarında önemli bir adım olabileceği düşünülüyor.

Proteinler, yaşamın temel yapı taşlarından biri olup kas oluşumu ve hastalıklara karşı savaşmak gibi hayati işlevleri yerine getiriyor.

Yapay zekanın ürettiği EsmGFP proteini, şu anda yalnızca bilgisayar ortamında bir DNA kodu olarak bulunuyor. Ancak araştırmacılar, bu kodun laboratuvar ortamında sentezlenebileceğini ve çeşitli biyoteknolojik alanlarda kullanılabileceğini öngörüyor.

Yapay zekanın oluşturduğu bu protein kodu, doğada bilinen en yakın floresan proteinle yalnızca yüzde 58 benzerlik gösteriyor. Geri kalan dizilim tamamen benzersiz ve doğada ortaya çıkması için 96 farklı genetik mutasyonun gerçekleşmesi gerekiyor. Hakemli bilimsel dergi Science’ta yayımlanan araştırmaya göre, bu mutasyonların doğal yollarla evrimleşmesi 500 milyon yıldan uzun sürebilir.

Bu başarı, EvolutionaryScale’in en gelişmiş yapay zeka modellerinden biri olan ESM3 sayesinde mümkün oldu. Model, eksik protein dizilerini tamamlayarak ve evrimin olası tüm yollarını hesaplayarak yeni işlevsel proteinler üretebiliyor.

Araştırmanın ortak yazarı ve EvolutionaryScale’in kurucu ortağı Alex Rives, yaptığı açıklamada “ESM3’ün temel biyolojiyi öğrendiğini ve evrimin keşfettiği alanların dışında da işlevsel proteinler üretebildiğini gördük” dedi.

 

Related Posts

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Twitter’ın kurucusundan WhatsApp ve Telegram’a rakip: Bitchat!

Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey, internet bağlantısı gerektirmeyen yeni mesajlaşma uygulaması “Bitchat”in beta sürümünü tanıttı; uygulama Bluetooth ağı üzerinden çalışıyor.

Binlerce lira verilen cihaza şikayet yağdı: Alev gibi oluyor

Oyun dünyasında büyük beklentilerle piyasaya sürülen Nintendo Switch 2, şimdi kullanıcı şikayetleriyle gündemde. Binlerce lira ödeyerek konsolu edinen oyuncular, cihazın oyun sırasında adeta “alev gibi” olduğunu belirtiyor.

Dijital güvenlik için eğitim projesi

Dijital dünyada artan dolandırıcılık yöntemlerine karşı toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla “Dijitalde Güvendeyim” projesi hayata geçiriliyor.

Steam, oyun içindeki verileri gösteren izleyicisini kullanıma açtı

Oyun performansını izlemeyi sağlayan yeni sistem CPU/GPU/RAM kullanımlarını gösterecek. FPS değerleri de grafik olarak görülecek.

Apple, iOS 26’yı açıkladı: Bilinmeyen aramalara yapay zekâ cevap verecek

Apple, iOS 26’yı açıkladı: Bilinmeyen aramalara yapay zekâ cevap verecek