Türk çayı 6 ayda 104 ülkeye ulaştı

Türk Çayı, Yılın İlk Yarısında 104 Ülkeye İhraç Edildi

Türkiye’nin önde gelen tarımsal ürünlerinden biri olan çay, bu yılın ilk altı ayında Avrupa kıtası başta olmak üzere 104 ülkeye satıldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Türkiye’den ocak-haziran döneminde 104 ülkeye toplamda 3 bin ton çay ihraç edildi ve bu ihracattan 16 milyon 991 bin 796 dolar gelir elde edildi.

Geçen yılın aynı döneminde ise ülkemizden 2 bin 897 ton çay ihraç edilmiş ve 13 milyon 909 bin 313 dolar gelir sağlanmıştı.

En Fazla İhraç Edilen 3 Ülke

Belçika, Birleşik Krallık ve KKTC, Türkiye’nin en fazla çay ihraç ettiği ülkeler arasında yer aldı.

Bu dönemde Belçika’ya 7 milyon 778 bin dolar, Birleşik Krallık’a 2 milyon 61 bin dolar ve KKTC’ye 1 milyon 549 bin dolar değerinde çay ihracatı yapıldı.

İhracatın Yüzde 58’i Rize’den

Türkiye’den gerçekleştirilen çay ihracatının yüzde 58’i Rize ilinden yapıldı.

Rize’den yılın ilk yarısında 23 farklı ülkeye 2 bin 155 ton çay ihraç edilerek, 9 milyon 877 bin 506 dolar gelir elde edildi.

Belçika, KKTC ve ABD ise Rize’den en fazla çay ihracatı yapılan ülkeler arasında yer aldı. Belçika’ya 7 milyon 744 bin dolar, KKTC’ye 718 bin dolar ve ABD’ye 310 bin dolar değerinde çay sevkiyatı yapıldı.

Hedef Ürün Çeşitliliğini Artırmak

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, yaptığı açıklamada, çayın ülke ve bölge açısından önemli bir ihraç ürünü olduğunu vurguladı.

Turgut, çay dış satımından elde edilen gelirin artışıyla ilgili olarak, “Çay ihracatından elde edilen gelirde geçen yıla göre miktar bazında yüzde 5, değer bazında ise yüzde 22 artış kaydettik. Türk çayına olan ilginin arttığı geleneksel ve yeni pazarlarda ortaya çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

Ülke çapında yapılan çay ihracatında artan ülke sayısına dikkat çeken Turgut, “Gelecek dönemde çay ihracatında pazar ve ürün çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz. Avrupa ve diğer yüksek alım gücüne sahip bölgelerde Türk çayının tanınırlığını artırma çalışmalarımıza devam edeceğiz. Aynı zamanda, katma değeri yüksek, paketli ve markalı ürünlerle dünya pazarlarında daha güçlü bir konumda yer almayı amaçlıyoruz.” dedi.

Turgut, çay ihracatından beklentilerinin yüksek olduğunu belirterek, “Kaliteli üretim, etkili tanıtım ve sürdürülebilir ihracat politikaları ile hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz.” açıklamasını yaptı.

Related Posts

Avrupa Parlamentosu’ndan gaz depoları dolum kurallarına onay

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yer altı doğalgaz depolarını 1 Ekim-1 Aralık döneminde yüzde 90 doldurmalarını şart koşacak kurallara onay verdi.

Merkez Bankası, Paybull Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ’nin faaliyet iznini iptal etti

Merkez Bankası, Paybull Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ’nin faaliyet iznini iptal etti

Trump: Ülkelere gümrük vergisi tarife mektupları bugün gönderilecek

ABD Başkanı Trump, 1 Ağustos’a ertelenen gümrük tarifeleri başlamadan önce ülkelere tarife teklifi yaptığı mektupların bugün gönderilmeye başlanacağını açıkladı.

Elon Musk’a köşeye sıkıştı: Tesla ETF’si ertelendi

Yatırım şirketi Azoria Partners, Tesla TSLA.O CEO’su Elon Musk’ın yeni bir ABD siyasi partisi kurduğunu söylemesinin ardından Azoria Tesla Convexity borsa yatırım fonunun halka arzını erteleyeceğini duyurdu .

Bu anket çok ses getirecek! Hem AKP’liler hem de MHP’liler son ankette Özgür Özel’i destekledi

AKSOY Araştırma Kurucusu Ertan Aksoy, siyasette ezber bozan anketi açıkladı. Hem AKP hem de MHP’li seçmenlerin CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in asgari ücretin 30 bin lira olmasıyla ilgili teklife destek verdiklerini açıkladı.

Kiracılar bu paraları ödemek zorunda değil!

Apartman yönetimlerinin sıkça gündeme getirdiği bir masraf kalemi, kiracılarla ev sahiplerini karşı karşıya getirebiliyor. Ancak Yargıtay kararları ve Kat Mülkiyeti Kanunu gereği, bazı ödemeleri apartmanda oturan kiracının değil, doğrudan ev sahibinin üstlenmesi gerekiyor.