“Büyük Çıkış!” Yatırım Stratejisti Altın İçin Bu Seviyeleri Bekliyor

Altın fiyatları 2023 yılında ABD dolarının gücü nedeniyle geri çekildi. Bununla birlikte IG Wealth Management Baş Yatırım Stratejisti Philip Petursson’a göre, sarı metal yakın gelecekte büyük bir çıkışa hazır olabilir.

Bu altın için olumlu olur!

Verdiği son röportajda Philip Petursson, 2.000 dolarda bile altının önemli bir yükseliş potansiyeli olduğunu söylüyor. Petursson, önümüzdeki yıl fiyatların önemli ölçüde yükselmesi gerektiğini belirtiyor. Bu bağlamda stratejist, şu yorumu yapıyor:

Altın, bu yılın büyük bir bölümünde ABD dolarının gücü ve ABD doları tarafından aşağı çekildi. Bunlar ters orantılı olma eğiliminde. Yani ABD doları güçlendikçe altın biraz zayıflama eğiliminde. Şimdi, eğer ABD dolarının buradan itibaren yumuşayacağını düşünürsek, ki bence 2024’e giderken baz senaryomuz bu, bu altın için olumlu olur.

Altın değerinin %20 altında, hedef 2.400 dolar

Philip Petursson, IG’nin altının değerinin %20’ye varan oranda düşük olduğuna inandığını söylüyor. Bu doğrultuda, bu fiyatı yakaladığında ve 2.000 doları sağlam bir şekilde aştığında, potansiyel olarak 2.400 dolara kadar yükselebileceğini tahmin ediyor. IG Wealth Management, tahvil getirileri on yılın en yüksek seviyelerinde kalsa bile bu yükseliş senaryosunun gerçekleşmesini bekliyor. Ayrıca ABD ekonomisinin yumuşak bir iniş yapmasını ve resesyondan kaçınmasını öngörüyor. Petursson, 2023 üçüncü çeyrek piyasa değerlendirmesinde, şu hususların altını çiziyor:

2023’ün dengesini düşünürken ve 2024’ü değerlendirirken, yüksek tahvil getirilerinin hisse senedi piyasalarında bir miktar dalgalanma yaratmaya devam edeceği görüşündeyiz. Ancak, ekonomik görüşümüz hala ABD’de yumuşak iniş senaryosuna doğru gidiyor. Bu da önümüzdeki 12 ay boyunca hisse senetleri için daha ihtiyatlı bir iyimser görüşe yol açıyor. Bu arada, sabit gelirli yatırımcılar genel olarak daha yüksek faiz oranlarının avantajından yararlanacaklar.

Fed’in şahin tutumu ve hazine getirilerinin etkisi

Son günlerdeki altın fiyatlarındaki düşüş eğilimi kısmen Federal Reserve Başkanı Jerome Powell’ın duruşundan kaynaklanıyor. Çünkü Powell, enflasyon ve faiz oranlarına ilişkin endişelerin devam ettiğine işaret eden şahin açıklamalar yaptı. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere Fed, son toplantısında faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi. Ancak Powell’ın yorumları daha fazla faiz artırımı olasılığına işaret ediyor. Bu yüzden, yatırımcılar arasında yüksek faiz oranlarının süresi konusunda belirsizlik yaratıyor. Ayrıca, ABD ekonomisindeki potansiyel resesyon risklerini gündeme getiriyor.

Powell’ın açıklamalarının ardından 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi önemli ölçüde arttı. Böylece, getirisi olmayan altının cazibesini azalttı. Bu da altın fiyatlarında aşağı yönlü baskı yarattı. Aralarında 2 yıllık ve 30 yıllık Hazine tahvillerindeki kayda değer yükselişin de bulunduğu çeşitli Hazine tahvillerindeki getiri artışları, yatırımcı duyarlılığının değiştiğine işaret eden zayıf talebin görüldüğü bir Hazine ihalesinin ardından geldi.

Doların gücü ve altının görünümü

Dolar endeksi son iki ayın en büyük haftalık kazancını elde etme yolunda ilerliyor. Bu da altını diğer para birimlerini elinde tutanlar için daha maliyetli hale getiriyor. Az da olsa Fed’in faiz artırımlarına devam edeceği beklentisi var. Bunun sonucunda faiz getirisi olmayan altını elde tutmanın fırsat maliyetinin yükseliyor. Bu da parlak metalin kısa vadeli görünümünün aşağı yönlü olmasına katkıda bulunuyor.

Altın teknik analizi: Aşağı yönlü görünüme sahip

Piyasa analisti James Hyerczyk, altının teknik görünümünü şu şekilde değerlendiriyor. Altının 1.955,730 dolar seviyesindeki mevcut günlük fiyatı, 1.952.210 seviyesindeki küçük destek seviyesini koruyarak kısa vadede potansiyel bir dengelenmeye işaret ediyor. Bununla birlikte, sırasıyla 1.934.785 ve 1.923.595 olan 200 günlük ve 50 günlük hareketli ortalamaların altında işlem görüyor. Bu da daha geniş bir düşüş eğilimine işaret ediyor.

Altın fiyatı günlük grafik

Fiyat aynı zamanda 1.987,00 dolar seviyesindeki küçük direncin altında ve 2.009,00 dolar seviyesindeki ana direncin oldukça altında seyrediyor. Bu da düşüş eğilimini güçlendiriyor. Bu konumlanma, altının hareketli ortalamalara göre konumuyla birleştiğinde, altın piyasasında temkinli ve aşağı yönlü bir görünüme işaret ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir