Hakkında bilinenler yanlış çıktı! Bu görüntünün nedeni DNA değilmiş

Kopenhag Üniversitesi’nden Yapılan Çalışma; Güneş Yanığının Sebebinin RNA Hasarı Olduğunu Ortaya Koydu

Kopenhag Üniversitesi’nden moleküler biyolog Anna Constance Vind ve ekibi, fareler ve insan deri hücreleri üzerinde yaptıkları çalışmada, güneş yanığının ilk belirtilerini tetikleyen faktörün RNA’daki hasar olduğunu keşfetti.

Vind, “Güneş yanığının DNA hasarından kaynaklandığını düşünüyorduk, ancak bu çalışmada, akut etkilerin RNA hasarından kaynaklandığını öğrendik” dedi.

Güneş Yanığı Nasıl Oluşur?

Güneş yanığı, ısının neden olduğu düşük seviyeli yanıklardan farklıdır. Kısa dalga boylu ‘B’ tipi ultraviyole ışınlarının (UVB) uzun süreli maruziyetiyle oluşur.

Bu ışınlar hücrelerde çeşitli streslere yol açarak bağışıklık sistemini alarma geçirir. Kan damarlarını genişleten ve cildi daha hassas hale getiren kimyasal tepkiler zinciri devreye girer.

ZAK-ALPHA Proteini Kilit Rol Oynuyor

Araştırma ekibi, ZAK-alpha adlı bir stres yanıt proteininin bu süreçte kritik bir rol oynadığını belirledi. Bu protein, hücredeki RNA’nın proteinlere çevrilmesi sırasında bir sorun algıladığında alarm veriyor.

ZAK-alpha geni çıkarılmış farelere yapılan UVB ışını denemeleri, bu proteinin yokluğunda güneş yanığı belirtilerinin oluşmadığını gösterdi.

RNA Hasarı Geçici Bir Durum

DNA hasarı genetik mutasyonlara yol açabilirken, RNA hasarı geçici bir durumdur ve hücrelerin hızlı tepki vermesini sağlar.

Bu keşif, güneş yanığının temel mekanizmasının DNA’dan çok daha hızlı bir şekilde RNA hasarı tarafından tetiklendiğini ortaya koyarak bilim dünyasında büyük bir paradigma değişimi yaratıyor.

Related Posts

Türkiye’de yeni kene türü tespit edildi… Japon uzman uyardı: ’30’dan fazla hastalık taşıyabilir’

Yeni bir kene türü tespit edildi. Türkiye’deki 56. tür olarak kayıtlara geçen kenenin 30’dan fazla hastalık taşıdığı ve Uzak Doğu kökenli olduğu belirtiliyor.

Haftada bir iğneyle zayıflamak! Modern çağın devrimi

Dünyada 1 milyar obez insan var. Haftada bir iğneyle vücut değiştirme fikri, bir tıbbi çözüme değil, bir ilaç devrimine dönüştü… Ozempic, Wegovy, Mounjaro, Zepbound… Bir zamanlar diyabet içindi, şimdi Hollywood yıldızlarının CEO’ların ve influencer’ların yeni zayıflama sırrı.

E vitamininin cilde 5 faydası

E vitaminin cildi bir yandan nemlendirip onardığını bir yandan da UVB ışığını emerek güneşin zararlı etkilerine karşı koruduğunu belirten Merve Öz ‘‘Dolayısıyla güçlü bir antiaging özelliğe sahiptir’’ dedi.

Hipertansiyonu olanlar dikkat! “Kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor”

Hipertansiyonu olanlar dikkat! “Kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor”

Kelimeleri unutturan ve yanlış söylettiren beyin hastalığı 3 tipte görülüyor

Günlük konuşmalarınızda sık sık kelime arıyor, tanıdık nesnelerin adlarını hatırlamakta zorlanıyor musunuz? Ya da bir kelimeyi yanlış söyleyip durumu fark ettiğinizde geçiştiriyor musunuz? Uzmanlara göre bu durum sadece yorgunluk ya da yaşlanmanın doğal bir parçası olmayabilir. Primer Progresif Afazi (PPA) adı verilen, sinsice ilerleyen bir beyin hastalığı, dili hedef alarak ilk belirtilerini fark ettirmeden göstermeye başlıyor.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”