Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Anadolu Selçuklu Sergisi, tarihe, kültüre ve medeniyetimize olan hürmetimizin bir nişanesidir

Anadolu Selçuklu Sergisi Millet Kütüphanesi’nde Açıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Anadolu Selçuklu Devleti’nin siyasi, sosyal ve kültürel mirasını gözler önüne seren Anadolu Selçuklu Sergisinin açılışını Millet Kütüphanesi’nde gerçekleştirdi. Ersoy, serginin tarihe, kültüre ve medeniyetimize olan hürmetin bir nişanesi olduğunu belirtti.

Açılış töreninde konuşan Bakan Ersoy, Selçuklu mirasının Anadolu’nun Türk yurdu haline gelmesindeki öneminden bahsederek, “Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu’nun Türk yurdu haline gelmesinde büyük rol oynayan Anadolu Selçuklu Devleti’nin varlığını sürdürmesini sağlayan tüm ecdadımızı saygıyla yad ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Sekiz Bölümde Anadolu Selçuklu Medeniyeti

Bakan Ersoy, serginin Anadolu Selçuklu mirasını egemenlik, güç, eğitim hayatı, tasavvuf, ticaret, çinicilik, takılar ve mimari sanat gibi başlıklar altında ele aldığını belirterek, ziyaretçilere köklü devletin çok yönlü bir bakış açısıyla sunulacağını söyledi.

Sergide yer alan özel eserler arasında 12. yüzyıla ait nadir bir Kur’an-ı Kerim, ceviz ağacından yapılmış siyah renkli bir rahle, Şems-i Tebrizi’ den izler taşıyan bir serpuş, Hz. Mevlânâ’ya atfedilen bir hırka ve Muhiddin Arabî’nin kendi el yazısıyla kaleme aldığı Fütuhâtül Mekkiyye bulunuyor.

“Sanatın Gücüyle Tarihi Konuşturuyoruz”

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak medeniyetimize ait eserleri koruma ve ihya etme çalışmalarına devam ettiklerini belirten Bakan Ersoy, zengin mirası sanatın gücüyle günümüze taşıdıklarını vurguladı. Ersoy, serginin büyük kahramanlık destanlarını yazan atalarımızın bilgisini ve inancını bugüne taşıma azminin bir göstergesi olduğunu belirtti.

Bakan Ersoy, serginin Anadolu Selçuklu Devleti’ni derinlemesine keşfetme fırsatı sunduğunu ve tarih meraklıları için önemli bir buluşma noktası olduğunu söyledi. Ayrıca, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na, Kayseri ve Konya Büyükşehir Belediyelerine ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ekibine katkılarından dolayı teşekkür etti.

Sergi, Anadolu Selçuklu Devleti’ni daha yakından tanımak isteyen sanatseverler ve tarih meraklıları için önemli bir buluşma noktası olacak.

Related Posts

Hasan Basri Yalçın kimdir, kaç yaşında, nereli, sağlık durumu nasıl? AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın ne kazası geçirdi? İşte hayatı ve biyografisi!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın’ın sağlık durumu, Bakanlıktan yapılan açıklama ile gündeme geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, geçirdiği kaza nedeniyle Bodrum Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yalçın’ın geçirdiği kazanın ardından ivedilikle tedavi altına alındığını belirtti. Hasan Basri Yalçın’ın kaza haberi sonrası hayatı ve biyografisi de gündemde yer aldı. Beykent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde üniversite eğitimini tamamlayan Yalçın, 2011-2012 yıllarında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü kurucu başkanlığını yaptı. Peki, Hasan Basri Yalçın kimdir, kaç yaşında, nereli, sağlık durumu nasıl? İşte, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın’ın biyografisi ve hayatı hakkında bilgiler.

Nükleer tesis nedir, ne demek? Nükleer tesis vurulursa ve patlarsa ne olur?

Nükleer tesis, barışçıl amaçlarla nükleer maddelerin üretildiği, işlendiği, kullanıldığı veya depolandığı tesislerdir. Bu tesisler genellikle elektrik üretmek için nükleer fisyon reaksiyonlarının kontrol edildiği nükleer enerji santrallerini içerir. Nükleer santraller, nükleer reaktörlerde açığa çıkan ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren büyük enerji üretim merkezleridir. Peki, nükleer tesis nedir, ne demek? Nükleer tesis vurulursa ve patlarsa ne olur? İşte, merak edilen o detaylar

MOSSAD NEDİR, KİMDİR? MOSSAD hangi ülkenin teşkilatıdır? İşte MOSSAD açılımı!

İran’ın Mossad karargahını vurmasının ardından, Mossad nedir, sorusu dünya kamuoyunun gündemine geldi. Son dakika haberine göre, sabah düzenlenen balistik füze saldırısında MOSSAD binasının hedef alındığını bildirdi. Tam adı “Ha-Mossad le-Modi’in ule-Tafkidim Meyuhadim” olan Mossad, İsrail’in dış istihbarat faaliyetlerini yürütmek ve ulusal güvenliğini korumakla görevlidir. Operasyonlarını genellikle gizli ve halktan uzak bir şekilde yürüten Mossad, temelinde İsrail’in diplomatik kuruluşlarından ayrı olarak istihbarat toplama, gizli operasyonlar ve terörle mücadeleden sorumludur. Peki, Mossad nedir, ne demek? Mossad hangi ülkeye ait? İşte, Mossad açılımı ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Ankara Lise Taban Puanları 2025: Ankara’da hangi lise kaç puan ve yüzdelik dilim ile alıyor?

Ankara Lise Taban Puanları 2025 merak ediliyor. LGS sonuçlarının açıklanmasıyla tercih yapacak öğrenciler yaşadığı bölgedeki okulların taban puanlarını ve yüzdelik dilimlerini araştırıyor. Ankara’daki liselerin yüzdelik dilimleri de merak ediliyor. İşte Ankara lise taban puanları ve yüzdelik dilimleri hakkında detaylı bilgiler…

LGS soru kitapçıkları yayımlandı

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavın soru kitapçıkları yayımlandı.

Sözleşmeli öğretmenlik mülakat yerleri açıklandı mı? Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları nasıl öğrenilecek?

2025 yılı sözleşmeli öğretmenlik mülakat yerlerinin ne zaman açıklanacağı adaylar tarafından araştırılmaya başladı. Peki, Sözleşmeli öğretmenlik mülakat yerleri açıklandı mı? Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları nasıl öğrenilecek?