NASA’nın peşine düştüğü gizem: Ölüp dirilen yıldız

Samanyolu’da Bulunan Nadir Bir Magnetar Keşfedildi

Samanyolu galaksisinde bulunan ve bilinen 30 magnetardan biri olan son derece yoğun bir cisim keşfedildi. Magnetarlar, tamamen nötronlardan oluşan ‘ölü yıldız’ kalıntılarıdır. Sadece 20 kilometre çapında olan Magnetar SGR 0501+4516, Güneş’ten daha fazla kütleye sahiptir ve manyetik alanı, Dünya’nın manyetosferinden yaklaşık 1 trilyon kat daha güçlüdür.

Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanan araştırmacılar tarafından keşfedilen bu magnetar, NASA tarafından ‘çizgi roman kahramanlarının süper güçlerine sahip’ olarak tanımlandı. NASA’nın Hubble Misyonu ekibi, magnetarın evrenin bilinmeyen bir bölümünden geldiğini ve evrenin en büyük gizemlerinden bazılarına ışık tutabileceğini belirtiyor.

Daha önce, Magnetar SGR 0501+4516’nın komşu bir süpernovanın çekirdeğinin çökmesiyle oluştuğu düşünülüyordu. Ancak yeni gözlemler, magnetarın doğum yeri hakkında şüpheler uyandırdı.

Gök bilimciler, bu keşfin magnetarın ya 20 bin olarak düşünülen yaşından çok daha yaşlı olduğunu ya da iki nötron yıldızının birleşmesiyle oluştuğunu gösterdiğini belirtiyor. Keşfi yapan ekip lideri Ashley Chrimes, “Magnetarlar, tamamen nötronlardan oluşan nötron yıldızlarıdır (yıldızların ölü kalıntıları)” açıklamasında bulundu.

Magnetarları benzersiz kılan şey, Dünya’daki en güçlü mıknatıslardan milyarlarca kat daha güçlü olan aşırı kuvvetli manyetik alanlarıdır. İspanya’nın Barselona kentindeki Uzay Bilimleri Enstitüsü’nden Nanda Rea, “Magnetarların doğum oranları ve oluşum senaryoları, yüksek enerji astrofiziğinde en acil sorular arasında yer alıyor. Bunların, gama ışını patlamaları, son derece parlak süpernovalar ve hızlı radyo patlamaları gibi evrenin en güçlü geçici olaylarının çoğu üzerinde etkisi var” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Dünya dışında yaşam umutları giderek azalıyor!

Geçtiğimiz hafta K2-18b adlı uzak bir gezegenin atmosferinde, yaşamla ilişkilendirilebilecek gazların keşfedildiği açıklanmıştı. Bu keşif, Güneş Sistemi dışındaki bir gezegende yaşam olabileceğine dair bugüne kadarki en güçlü kanıt olarak tanımlandı …

Meta’nın “Uzay Laması” uzaya gidiyor

Meta, açık kaynaklı Llama 3.2 modelinin özelleştirilmiş bir versiyonunu Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) Ulusal Laboratuvarı’na gönderdi. Bu hamle, yapay zekanın uzaya da adım atacağının en önemli kanıtlarından biri…

MacBook’ta sistem depolama alanı nasıl boşaltılır?

MacBook’unuzun depolama alanının dolması, günlük kullanımda karşılaşabileceğiniz en sinir bozucu durumlardan biridir. Özellikle sistem depolama alanının şişmesi, MacBook performansını düşürebilir ve yeni dosyalar için yer açmanızı zorlaştırabilir …

iPhone 17 serisi için bir iyi bir de kötü haber!

Apple, yılın sonlarına doğru tanıtmayı planladığı iPhone 17 serisi için hazırlıklarını sürdürüyor. Lansman tarihi yaklaşırken seriye ilişkin yeni detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Son paylaşılan raporlar iPhone 17 ailesinin bellek kapasiteleriyle …

Ucuz olsun diye yapmadıkları kalmadı: Hintli iPhone geliyor

Apple, üretim stratejisinde köklü bir değişikliğe hazırlanıyor. Şirket, 2026 yılı sonuna kadar ABD pazarına sunulacak tüm iPhone modellerinin üretimini Çin’den Hindistan’a kaydırmayı planlıyor.

Pilleri çöpe attıkça felaket yaklaşıyor: Asit yağacak

Günlük hayatta sıkça kullandığımız piller, doğru şekilde geri dönüştürülmediğinde çevre için büyük bir tehlike oluşturuyor. Özellikle kontrolsüz şekilde doğaya atılan atık piller, toprağı ve su kaynaklarını kirletmekle kalmıyor, ilerleyen süreçte atmosferi de etkileyerek asit yağmurlarına zemin hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir