Hakkında bilinenler yanlış çıktı! Bu görüntünün nedeni DNA değilmiş

Kopenhag Üniversitesi’nden Yapılan Çalışma; Güneş Yanığının Sebebinin RNA Hasarı Olduğunu Ortaya Koydu

Kopenhag Üniversitesi’nden moleküler biyolog Anna Constance Vind ve ekibi, fareler ve insan deri hücreleri üzerinde yaptıkları çalışmada, güneş yanığının ilk belirtilerini tetikleyen faktörün RNA’daki hasar olduğunu keşfetti.

Vind, “Güneş yanığının DNA hasarından kaynaklandığını düşünüyorduk, ancak bu çalışmada, akut etkilerin RNA hasarından kaynaklandığını öğrendik” dedi.

Güneş Yanığı Nasıl Oluşur?

Güneş yanığı, ısının neden olduğu düşük seviyeli yanıklardan farklıdır. Kısa dalga boylu ‘B’ tipi ultraviyole ışınlarının (UVB) uzun süreli maruziyetiyle oluşur.

Bu ışınlar hücrelerde çeşitli streslere yol açarak bağışıklık sistemini alarma geçirir. Kan damarlarını genişleten ve cildi daha hassas hale getiren kimyasal tepkiler zinciri devreye girer.

ZAK-ALPHA Proteini Kilit Rol Oynuyor

Araştırma ekibi, ZAK-alpha adlı bir stres yanıt proteininin bu süreçte kritik bir rol oynadığını belirledi. Bu protein, hücredeki RNA’nın proteinlere çevrilmesi sırasında bir sorun algıladığında alarm veriyor.

ZAK-alpha geni çıkarılmış farelere yapılan UVB ışını denemeleri, bu proteinin yokluğunda güneş yanığı belirtilerinin oluşmadığını gösterdi.

RNA Hasarı Geçici Bir Durum

DNA hasarı genetik mutasyonlara yol açabilirken, RNA hasarı geçici bir durumdur ve hücrelerin hızlı tepki vermesini sağlar.

Bu keşif, güneş yanığının temel mekanizmasının DNA’dan çok daha hızlı bir şekilde RNA hasarı tarafından tetiklendiğini ortaya koyarak bilim dünyasında büyük bir paradigma değişimi yaratıyor.

Related Posts

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Kanserle Savaşta Yeni Umut NK Hücreleri 

Kanserle savaşta yeni umut NK hücreleri hakkında konuşan uzmanlar, önemli açıklamalarda bulundu. 

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Geçmeyen ses kısıklığına dikkat! Gırtlak kanseri habercisi olabilir

Konuşmanın günlük hayattaki yeri ve önemi tartışılmaz olsa da bu eyleme imkân sağlayan ses tellerinin pek önemsenmediği bir gerçek. KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, ses teli sağlığı için 11 öneride bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir